Σύντομα το νυχτερινό τιμολόγιο θα παύσει να είναι… νυχτερινό και εντάσσονται σε αυτό και μεσημβρινές ώρες δίνοντας τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος, και αποτελώντας παράλληλα «αντίδοτο» στις περικοπές ΑΠΕ. Το σχετικό σχέδιο επεξεργάζεται το υπουργείο Ενέργειας.
Στην υφιστάμενη μορφή του, το νυχτερινό τιμολόγιο έχει χειμερινό και θερινό ωράριο. Το χειμερινό ωράριο εκτείνεται από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου. Για τους καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο σύστημα, οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00.
Το θερινό ωράριο ξεκινά από την 1η Μαΐου και λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Για την ίδια κατηγορία καταναλωτών, η ζώνη μειωμένων χρεώσεων είναι ενιαία και εκτείνεται από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί.
Ωστόσο η αλλαγή στις πηγές παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας -περισσότερο ρεύμα από τον ήλιο και λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα- ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση του “μεσημβρινού τιμολογίου”. Επι δεκαετίες, τα νοικοκυριά γνώριζαν ότι μπορούν να απολαμβάνουν χαμηλότερες χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας αν χρησιμοποιούν τις ενεργοβόρες συσκευές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολύ σύντομα θα πρέπει να… αλλάξουν τα ρολόγια τους χρησιμοποιώντας τις ενεργοβόρες συσκευές (κουζίνες, θερμοσίφωνες, πλυντήρια και στεγνωτήρια) το μεσημέρι.
Πολύ απλά διότι τις συγκεκριμένες ώρες, το ρεύμα που παράγεται έχει σχεδόν μηδενικό κόστος για τις εταιρείες κάτι που επιτρέπει και την υιοθέτηση χαμηλότερων τιμών λιανικής για τα νοικοκυριά. Όσο για το νυχτερινό τιμολόγιο, όλα δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα θα εγκαταλειφθεί ή θα περιοριστεί. Ούτως ή άλλως, και τώρα, είναι λίγες οι εταιρείες (ουσιαστικά η ΔΕΗ) που εξακολουθούν να εφαρμόζουν χαμηλότερη χρέωση.
Όσο θα επεκτείνεται η εγκατάσταση των νέων ψηφιακών μετρητών, τόσο θα ενισχύεται η δυνατότητα και της μηνιαίας εκκαθάρισης αλλά και της εφαρμογής “δυναμικών” τιμολογίων. Το πλαίσιο των χρωματιστών τιμολογίων έχει πρόβλεψη για τιμολόγια ρεύματος που διαφοροποιούν την τιμή της κιλοβατώρας ανάλογα με την ώρα της κατανάλωσης. Δεν έχουν όμως ακόμη εφαρμοστεί στην πράξη ακριβώς διότι δεν υπάρχει ακόμη η “πληροφορία” που προσφέρει ο ηλεκτρονικός μετρητής. Τουλάχιστον πάντως για την μηνιαία εκκαθάριση (για την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε δεσμευτεί ότι θα γίνεται ήδη από φέτος) ο ΔΕΔΔΗΕ αναζητεί τρόπους να εφαρμοστεί άμεσα σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιώντας ακόμη και ιδιωτικά συνεργεία που κάνουν την καταμέτρηση (σ.σ. τα συνεργεία αυτά προσφέρουν και μια πρόσθετη υπηρεσία καθώς παρακολουθούν το δίκτυο “πόρτα -πόρτα” καταγράφοντας περιπτώσεις εξόφθαλμων ρευματοκλοπών).